Reklamlar

Barış Manço Müzesi

Moda İskele
Moda İskele

Barış Manço Müzesi

Barış Manço ve Moda’yı birbirinden ayırmak çok zor. Özellikle “Barış Manço Moda 81300” diye biten programlarla büyümüş, “Adam Olacak Çocuk”  programına katılmak için can atmış bizler için Moda ve Barış Manço et ve tırnak gibidir. Kadıköy’ün en nezih yerlerinden Moda İstanbul’un da en güzel semtlerinden biridir. Moda dendiğinde aklıma; yaş ortalaması yüksek, Atatürkçü kişilerin yaşadığı özellikle bahar aylarında cıvıl cıvıl bir semt geliyor. Barış Manço da denize yakın şu anda müze olan bir köşkte yaşamıştır. Belki bunların hepsi bir arada olduğu için Moda’yı seviyorum… Sıcak bir çay ve deniz manzarası!

Barış Manço Müzesi giriş bileti (tam) 6 tl’dir (01.03.2015).  Tüm alanı gezmek bir saatinizi alır. Burası Manço ailesinin yaşadığı ev olduğu gibi bırakılmış. Bahçesinde biberler ve kullandığı jeep yer alır. Moda Teras’ın arka sokağında yer alan bu evde Barış Manço’ya ait çok sayıda eşya son gün kaldığı şekilde bırakılmıştır. Arabasının anahtarı, cep telefonu ve ajandası…

Barış Manço 81300 Moda

Çocukluğumda hep “Adam Olacak Çocuk” programına katılmak istemişimdir. Çünkü bizler için Barış abi çok sempatik ve sevgi dolu biriydi. Tabi gittiği ülkeler anlattığı kültürler de dikkatimi çekerdi. İmrenerek bakardım. Şanslı olduğunu düşünürdüm. Ama çocukları da babasını görememekten yakınıyor. Yüzükleri, çizmesi ve ilginç kıyafetleri müzenin temelini oluşturur. Evin içinde gezerken çalan şarkıların hepsi tanıdık. Dinlerken müzik aletlerine, eski resimlere ve kişisel eşyalara bakmak beni hüzünlendirdi.

Barış Manço Evi’ne Ulaşım:

Kadıköy sahilden Moda’ya yürüyerek veya nostalji yapmak isterseniz tramvay ile ulaşabilirsinz.

Barış Manço Evi Giriş:

Resmi tatiller ve Dini Bayramlar dışında pazartesi hariç her gün 09:00-17:00 arasında giriş yapabilirsiniz.

Barış Manço Evi Hakkında:

Viktoryen tarzda inşa edilen köşk İngiliz Mr. Dawson tarafından 1895-1900 yılları arasında yaptırılmıştır. Köşkün bahçesinde Adam Olacak Çocuk figürleri ziyaretçileri selamlar. BArış Manço’nun arabası hala otoparktadır. Ayrıca şarkılarından esinlenen domates ve patlıcan figürleri de bahçede yer alır.

Barış Manço Evi Bölümleri:
Giriş Katı:
  • Salon
  • Yemek Odası
  • Kıyafet Odası
  • Yatak Odası
  • Misafir Yatak Odası
2.Kat:
  • Doğukan Manço’nun Odası
  • Batıkan Manço’nun Odası

Giriş’in altında da bir bölüm yer almaktadır.

 

 

Moda
Moda

Müzeye gitmeden önce ve gittikten sonra ne yapılır:

Moda Gezilecek Yerler / Kadıköy Gezilecek Yerler

Mutlaka bahar ayında müzeye gidin. Öğlen saatlerinde waffle ve çay, gezi sonrasında ise yemek ve kahve tercihim olur.

1999 yılında Moda’daki ilk waffle mağazasını açan Kemal Usta’yı tek geçerim. Hatta midenizde yer kalırsa hemen bitişiğindeki Ali Usta’da dondurma yemeyi unutmayın. Kahve ve çay için çok sayıda tercih edilecek yer var. Manzara için kafe olarak hizmet veren Moda iskelesi ve Moda Teras’ın önünde parka inen merdivenlerde yer alan çay bahçesi vazgeçilmez.  Müze gezisi sonrası yemek için bir tercihim var. Pideleriyle ünlü Köyüm Pide zevkime uyuyor. (Ciğerci Hulusi Moda şubesi kapanmıştır. Artık Kadıköy şubesine gitmeye devam…)

Gittiğim yerler bana Moda’da unutamayacağım bir gün yaşattı. Emin olabilirsiniz ki gidilmesi gereken çok mekan var. Tepelerde yer alan çay bahçeleri, ilginç tasarımlı kafeleri ve Moda’nın eskisi ünlü pastanelerin hangisini tercih ederseniz edin pişman olmazsınız. Moda Teras, Kırıntı, Özgür Şef’in Deli Kasap…

Kadıköy Balıkçı pazarı özel pastaneleri, hoş kafeleri ve farklı restaurantları ile mükemmel bir semt. Bir de bunun içinde küçük Moda yer alır. Sakın, Kadıköy’den tramvayla modaya geçmeyi ve bir tam gününüzü oraya ayırmayı ihmal etmeyin.

Son yıllarda Moda’da özellikle 3.nesil kahvecilerin de sayısı arttı. İstanbul’un en şık ve lezzetli kahve dükkanları buradır dersek abartmış olmayız.

Barış Manço Müzesi
Barış Manço Müzesi
Moda’da Dolu Dolu Bir Gün (Barış Manço ve Kadıköy)

Bir yanıt yazın