Reklamlar

Gezginler İçin 5 Kitap

En iyi gezgin kitapları Doğu Ekspresi ile Kars'a Yolculuk
En İyi Gezgin Kitapları / Farklı Kültürleri Anlatan Kitaplar / Seyahat Ederken Okunacak Kitaplar Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk

Gezginler için farklı kültürleri anlatan 5 kitap öneriyorum. Normalde bu kitapların ortak özelliği olduğunu sanmıyorum:) Ama benim için hepsi “gezginler” ile alakalı. Ne alaka bazıları gezi yazısı değil aşk romanı veya cinayet romanı diyebilirsiniz. Evet, itirazım yok. Ama neden bizler için olduğunu da anlatacağım.

 

Bazıları az bilinen ama okuyunca çok sevdiğimiz farklı kültürler tanımaya özendiren kitaplar…

 


  1. Paris ve Londra’da Beş Parasız:

    1984 ve Hayvan Çiftliği adlı kitaplarıyla dünyaya nam salmış George Orwell bu eserde iki şehirde geçirdiği günleri anlatıyor. Hindistan doğumlu yazar yaşamının büyük çoğunluğunu Londra’da geçirmiştir. Eserde Paris ve Londra’da 1900 lü yıllarda yaşadığı sefaleti anlatan yazar bu dönemde otellerde çalışmış ve yokluk içerisinde yaşamını sürdürmüştür. Kitapta şehirlerin gezilecek yerleri bulunmuyor. Ama tarihinde arka sokaklarında yaşanılan yokluk ve sıradan yaşam tarzı gözler önüne serilmiş. Bugün de poz verdiğimiz Eyfel Kulesi ve Big Ben’in yanında hala şehrin arka sokaklarında modern çağın köleliğini yaşayan binlerce insan bulunuyor…

  2. Ye Dua Et Sev:

    Elizabeth Gilbert’in eserini gezginler için olan her kitap listesinde görürsünüz. Ferrasini Satan Bilge gibi ayrı bir felsefesi var. Mesela sadece sevdiği için İtalyanca öğrenmek isteyen bir karakter. Yani para veya iş imkanı için değil, canı öyle istiyor. İşte özgür hayat bu! Hayatta herşey işlevsel değildir. Julia Roberts’ın oyunculuğu ile filme de çevrilmiş eser Hindistan, İtalya ve Endonezya’da geçiyor.

  3. Beyoğlu Rapsodisi:

    Uzun bir aradan sonra Beyoğlu’na üç yapıyı gezmeye gitmiştim. Bunlar Neve Şalom, Galata Mevlevihanesi ve Kırım Anglikan Kilisesiydi. Detayları “Beyoğlu’nda Dini Yapılar” yazımda belirttim. Bu gezimi yaptığım günlerde Ahmet Ümit’in cinayet romanını okuyordu. Bir bakmışım ki adım adım Beyoğlu’nda geçen eserde duyduğum pasajlar ve sokaklarda geziyorum. Eser roman olsa da anlatılan yerler gerçek mekanları kapsıyor. Tavsiyem, Beyoğlu’nda gezerken mağazalara değil de binalar bakın. Pasajların tarihini inceleyin ve konsolosluk binalarına dikkat edin. O zaman tarihi ilçeyi ruhunuzda hissedersiniz.

  4. İtalyan Düğünü:

    Nicky Pellegrino’nun eseri çok satanlar listesinde görebileceğiniz bir kitap değil. Tesadüf eseri ulaştım. Ama çok memnun kaldım. Roma ve Londra’da geçen yapıtta ayrıca bolca da yemek tarifi bulunuyor. Kitabın detayları için kitap özeti yazımıza göz atın.

  5. Motosiklet Günlükleri:

    Bu kitap Ernesto Che Guevara’nın siyasi kişiliği nedeniyle diğerlerinden biraz farklı algılanabilir. Emin olun George Orwell’ın kitabından bir farkı yok. Solcu olun sağcı olun fark etmez. Bu eserde de Güney Amerika kıtası ele alınmış. Yoksulluğun bölgesi,ülkesi ve dini olmuyor. 23 yaşında arkadaşıyla beraber motosikletle yola çıkan Che bu vasıtayla kıtayı tanıyor ve sorunları kendi gözüyle görüyor. Böylelikle Kübalı diye bilinen Arjantin doğumlu Che artık bir nevi Amerika kıtası vatandaşı oluyor. Yol aldıkları rota şimdi de motosikletli gezginlerin dikkatini çekebilir.

Bonus:

Orhan Pamuk’un eseri Masumiyet Müzesi’ni ayrı bir kategoriye koyuyorum. Çünkü kaç tane romanı okuyup sonrasında konu olan sokaklarda gezebiliyoruz. Çukurcuma çevresinde geçen eser için bunu yapmak mümkün. Bazı yazarlarımız İstanbul’u anlatıyor. Doğru, Beyoğlu ve Anadolu’da geçen çok sayıda eserimiz var. Ama kaç tanesinin müzesi var? İşte bu en ilginç yanıdır. Hayali roman kahramanın evini görmek ve kendi hayallerin ile yeşertmek çok ayrı bir duydu.

Daha fazla anlatmıyorum. Masumiyet Müzesi yazımız için tıklayınız.

Hürriyet Seyahat ekinin gezginlere kitap önerileri için göz atınız.

https://www.instagram.com/p/BzfYnT1gV8N/?utm_source=ig_web_copy_link
Gezginler İçin 5 Kitap
Etiketlendi:     

Bir yanıt yazın