İzmir Selçuk ve Efes Harabeleri
İzmir Selçuk ve Efes Harabeleri
İzmir Selçuk ve Efes Harabeleri

Efes Antik Kenti Nerededir?
İzmir’ in yaklaşık 80 km uzağında yer alan Selçuk, Hristiyanlar için kutsal sayılan Meryem Ana evi, St. Jean Bazilikası, Efes Antik kenti ve müzesiyle her mevsim çok sayıda turist çeker.
İzmir Selçuk Ulaşım
İzmir iline bağlı da olsa merkeze uzak bir mesafededir. Otogardan düzenli olarak bölgeye giden otobüsler mevcut. Yaz ayları fazla sıcak olduğu için en uygun gezi tarihi bahar aylarıdır.
İzmir Selçuk ve Efes Harabeleri
Selçuk Otogarından antik kente doğru yürüdüğünüzde önce müze karşınıza çıkar. Yılın her günü açık olan müzenin başlıca eserlerini Efes kazısından çıkartılmış buluntular oluşturur. Müzenin dikkat çeken eserleri Artemis heykeli, Eros heykelciği, Sokrates başı, Augustus başıdır.

Efes Harabeleri
Efes antik kenti tarifsiz bir yer. Sokaklar sanki yeni bir şehir gibi iyi bir şekilde korunmuştur. Kentin bölümleri günümüze bozulmadan gelmiştir. Efes, Hellenistik ve Roma çağlarında Roma İmparatoru Augustus zamanında, Asya Eyaleti’nin başkenti olmuştur. Nüfusu MÖ 1.-2. yüzyılda 200.000 kişiye ulaşmıştır. Günümüzle kıyaslandığında normal gözüken bu sayı belirtilen dönemler için çok yüksektir. Zamanında liman kenti olmasıyla ön plana çıkmış şehir şu anda denizden uzaktadır. Limana inen yoldan devam ettiğiniz karşınıza ova çıkıyor. Benzer bir durum Troya antik kenti için de geçerlidir. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, agora, yamaç evleri, tiyatro, saray, gymnasiun, hamam ve umumi tuvalet kentin başlıca mimari ögeleridir. Anadolu’nun çeşitli yerlerini gezerken bu kalıntıların bir kısmıyla karşılaşırsınız. Buranın farkı döneminde önemli bir kent olmasının yanı sıra tüm bir kentin ayakta olmasından gelir. Ana caddede yürürken günümüzden 2000 yıl önce aynı caddede yürüyen bir Roma vatandaşının günlük yaşantısını hissedersiniz.
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti
Efes’i müze kartınızla ücretsiz gezebilirsiniz. Sadece Topkapı sarayında harem için uygulanan ekstra ücret ile giriş burada yamaç evleri için uygulanmıştır.
Meryem Ana Evi İzmir/Selçuk
Kentin arka kapısından çıktığınızda Meryem Ana’ ya doğru uzanan dik yolu göreceksiniz. Taksiden başka taşıt gitmiyor. Taksiler de turistlik bölge olduğu için yüksek ücret istiyorlar. Pazarlık etmelisiniz. Meryem Ana’ nın son yıllarında kaldığı bu evi dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanlarla beraber Papa VI. Paul ve Papa II. Jean Paul de ziyaret etmiştir. Çeşmeden akan suyun da kutsal olduğuna inanılır. Müslümanların kutsal topraklardan zemzem suyu getirmesi gibi buradan da Hristiyanlar dönerken yanlarında su götürür.

İzmir Selçuk Gezilecek Yerler
Selçuk’ un Hristiyanlık dönemine ait diğer bir eseri de St Jean Bazilika’ sıdır. Selçuk kalesinin bulunduğu Ayasuluk tepesindedir. Eseri günümüzdeki haliyle gördüğünüzde size pek bir şey ifade etmeyebilir. Aslına sadık kalınarak yapılan maketi ihtişamını gösterir. Günümüze kalmış sur duvarları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı döneminden kalmıştır.

Bahsettiğim yerler Meryem Ana evi hariç birbirine yürüme mesafesindedir. Yorucu fakat unutulmaz bir gün geçirmeniz için harika bir yer. Geçmişimize ait çok sayıda eserle beraber MÖ 2000 lerden Ms 6. yy a hatta günümüze kadar gelen güzel bir yolculuk sizi bekliyor.

Türkiye’nin en güzide şehirlerinden biri İzmir’dir. Yazın ayrı güzel kışın ayrı güzeldir. Deniz kenarı tatil yöreleri ayrı şehir hayatı ayrı bir hoştur. Selçuk ise İzmir’e bağlı olmasına rağmen 1 saatlik mesafededir. Tarih severler 1 gününüzü buraya ayırın. Aman hava çok sıcak olmasın. Yoksa Efes Harabeleri’nde kavrulabilirsiniz. Açık havada 2-3 saat yürümeye hazır olun.
Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler devamını bekliyorum :)