Vizesiz Batum
Doğu Karadeniz turum içerisinde bir ara Batum’a uğradım. Aslında ülke değiştirip Gürcistan’a geçmiş oldum. Ama bu durum o bölge için öyle sıradan bir süreç ki ülke değiştirdiğimi hissedemedim. Çok kısa süre Batum’da turladığım ve gece hayatını yaşayamadığım için şehir hakkında çok fazla detay sahibi olamadım. Fakat herkesin merak ettiği geçiş konusunda bilgi paylaşmak istiyorum.
Batum Geçisi / Gürcistan Vizesi
Vizesiz Batum
Sadece kimlik kartı ile Sarp sınır kapısından 15 tl ödeyerek geçiş yapılmaktadır. Ama işler aslında o kadar da kolay olmadı. Şansıma çok sıra yoktu. Ama kimlik konusunda problem yaşadım. Pasaportunuz varsa mutlaka yanınıza alın. Benim kimliğim 13 yıl önce yenilenmiş. Ama bildiğiniz gibi kimliklerin geçerlilik süresi 10 yıldır. Türkiye tarafından geçerken probleme sebep yaşadım. Geçiş yaptıktan sonra kırmızı çizgileri takip ederek araftan Gürcistan tarafına yöneldim. Burada da kapıdaki polis soğuk damganın belirsiz olduğunu ileterek beni ülkeye almak istemedi. Neredeyse Terminal filminde Viktor Navorski’yi canladıran Tom Hanks gibi iki ülke arasında kalıyordum. Siz yine de bir Amelia Warren (Catherine Zeta-Jones) gelir diye hayal etmeyin. Aslında durum tedirgin ediciydi. Sonuçta insafa gelen memur beni diğer tarafa geçirdi. Geçiş yapacak kişiler kimlik bilgilerinin güncelliğine ve soğuk damgaya mutlaka dikkat etmeliler. Ayrıca kimliğiniz mutlaka pvc kaplı olmalıdır.
Batum Benzin Fiyatları
Gürcistan para biri Lari’dir 1 TL 81 Lari’ye eşit. Lari TL’den daha değerli gözükmektedir. Ama benzin ise 1.71-1.94 Lari arası değişmektedir (Fiyatlar 25.04.2015 tarihinde Socar’dan alınmıştır.) Araçların da çok ucuz olduğu söyleniyor. Hal böyleyken aslında paramız daha kıymetli diyebiliriz. Sigara ve alkol çok ucuz. 3 günden az konaklayan vatandaşlar free shoptan yararlanamamasına rağmen ülkenin ucuz olmasından dolayı bu durum bende eksiklik yaratmadı.
Artvin Hopa sonrasında Sarp sınır kapısıyla beraber Gürcistan’da Gonio’ya vardık. Küçük bir kale ve ilerisinde şu anda kullanılmayan eski SSCB havalimanını geçtikten sonra şu anda kullanılan Batum havalimanına yaklaştık. Kasaba yavaş yavaş şehre dönmeye başladı. Batum kendisini göstermeye başlamıştı. Dünya’da ters restoran olarak bilinen White Restaurant’ın önünde fotoğraf molası verdik. Bölgede SSCB döneminden kalma kominizmin izlerini taşıyan geniş betonlardan oluşmuş ve rengine göre sınıf belirleyen balkonlarıyla dikkat çeken mahalleler hala ayaktayken rezidanslar da boy göstermeye başlamıştı.
Batum Türk Mahallesi
Türk mahallesinde bir tur attım. Volkan Konak konser için şehre gelecekti. Ayrıca Metro Turizm devasa bir bina yapıyor. Özetle her şey Türkiye gibiydi. Kısa süre içerisinde Piazza Square ve Europa Square’ de bir tur attım. İkisi de adları gibi bir yerlerdi. Piazza İtalya, Europa Caddesi ise gerçekten Avrupa’dan bir kesit sunuyor. Alfabe Kulesi, Posedion Heykeli, ters şişe şeklindeki adliye binası ve aşk heykeli görülmeye değer.
Bir gece konaklamak, meşhur armut suyuyla bir şeyler atıştırmak ve tüm binaları tek tek gezmek isterdim. Bunlar olmadan gezdim demek iddialı olur. Batum’a bir göz atıp geldim diyebilirim.
Batum Gezilecek Yerler
- Gonio Kalesi
- Ters Restoran (White Restaurant)
- Batum Arkeoloji Müzesi
- Astronomik Saat Kulesi
- Chacha Tower: İzmir Saat Kulesinin kopyasıdır.
- Avrupa Meydanı
- Tiyaro Meydanı
- Piazza Meydanı: Küçük İtalya gibi bir caddedir. Kahve molası için uygun.
- Aşk Heykeli: Sevenleri buluşturan, Batum sahilde yer alan heykel
- Alfabe Kulesi